Čo dodáva krillovému oleju jeho typickú červenú farbu?Aktualizováno 6 months ago
Typická červená farba oleja z antarktického krillu omega 3 je spôsobená obsahom astaxantínu, najsilnejšieho prírodného antioxidantu, ktorý sa nachádza v krile. Astaxantín prítomný v oleji z krillu má silné antioxidačné vlastnosti, ktoré chránia olej pred oxidáciou a zvyšujú stabilitu oleja, čím sa eliminuje potreba pridávať ďalšie antioxidanty. Má tiež významné zdravotné prínosy pre ľudský organizmus.
Zmena farby a zosvetlenie krilového oleja je spôsobené oxidáciou. Pri porovnávaní výživových doplnkov s týmto omega 3 olejom tak zákazník môže rozpoznať, či bol olej počas enkapsulácie chránený pred účinkami vzdušného kyslíka. Aj preto sme sa rozhodli všetky naše výrobky obsahujúce omega 3 mastné kyseliny zapuzdrovať v dusíkovej atmosfére, aby sme zabránili ich degradácii.
Ako sa astaxantín syntetizuje v tele krillu?
Astaxantín sa v tele krillu vytvára prostredníctvom jeho potravy, ktorá zahŕňa morské riasy, najmä červené riasy, a niektoré druhy fytoplanktónu. Tieto jednoduché fotosyntetizujúce organizmy obsahujú astaxantín, prirodzene sa vyskytujúci červený pigment s antioxidačnými vlastnosťami.
Keď krill skonzumuje tieto riasy, astaxantín sa hromadí v jeho tkanivách a mení jeho telo na červené. Vďaka tomuto hromadeniu astaxantínu je krill nielen zdrojom omega-3 mastných kyselín, ale aj silným antioxidantom, ktorý pomáha chrániť bunky pred poškodením oxidačným stresom.