Čo je krill a prečo je taký cenný?Aktualizováno 6 months ago
Krill patrí medzi skupinu drobných kôrovcov, ktorí sú zdrojom omega 3 polynenasýtených mastných kyselín vo forme fosfolipidov a ďalších synergicky pôsobiacich látok ako je astaxantín a cholín. Olej je získavaný špecificky z antarktického krillu druhu Euphausia Superba (tzv. pancierovky krillovej), ktorá žije v chladných vodách južnej pologule.
Vďaka čomu je olej z krillu jedinečný:
Vďaka vyššej biologickej dostupnosti je omega 3 olej z krillu vo forme fosfolipidov vhodným zdrojom kyseliny eikosapentaénovej (EPA), kyseliny dokosahexaenovej (DHA) a ďalších látok najmä pre jedincov so zhoršeným vstrebávaním a trávením.
• Fosfolipidy: Omega 3 mastné kyseliny v tejto forme disponujú lepšou priestupnosťou cez bunkovú membránu do bunky a lepšou integráciou do bunkových membrán.
• Astaxantín: Tento najsilnejší prírodný antioxidant dodáva krilovému oleju typickú bohato červenú farbu. Zároveň chráni olej pred oxidáciou, čím odpadá nutnosť pridávať konzervačné látky a má aj ďalšie benefity v rámci ľudského zdravia.
• Cholín: Jedná sa o základnú živinu dôležitú pre mnoho telesných funkcií ako je fungovanie a rozvoj nervovej sústavy, činnosť pečene a svalov. Vzhľadom na to, že si túto živinu naše telo nedokáže samo vytvoriť z iných prekurzorov, je dôležité získavať ho zo stravy.
Je získavanie oleja z krillu šetrné k životnému prostrediu?
Krill je považovaný za udržateľný zdroj omega 3 mastných kyselín EPA a DHA. Je však dôležité vyberať z produktov, ktoré majú certifikáciu udržateľného rybolovu.
Omega 3 olej v našich produktoch pochádza z krillu s certifikáciou MSC (Marine Stewardship Council), ktorá podporuje udržateľnosť populácie rýb a ďalších morských živočíchov a garantuje ekologicky šetrný rybolov s minimálnym dopadom na životné prostredie.