Aký je rozdiel medzi omega 3 vo forme triglyceridov a fosfolipidov?Aktualizováno 6 months ago
Omega-3 mastné kyseliny sa môžu vyskytovať v dvoch hlavných formách - triglyceridovej a fosfolipidovej.
Aké sú formy omega 3 mastných kyselín a ako sa líšia?
Štruktúra:
• Triglyceridy: pozostávajú z troch mastných kyselín viazaných na glycerol. Táto forma sa bežne nachádza v rybom oleji. V tejto forme sa tuky ukladajú a využívajú v tele.
• Fosfolipidy: Obsahujú dve mastné kyseliny, ktoré sú viazané na molekulu glycerolu s fosfátovou skupinou. Táto forma je prirodzene prítomná v bunkových membránach a je typická pre krilový olej.
Vstrebávanie a biologická dostupnosť:
• Triglyceridy: Omega 3 vo forme triglyceridov sú menej rozpustné vo vode, čo môže viesť k nižšej absorpcii u niektorých ľudí s poruchami trávenia. Táto forma sa musí najprv rozložiť na jednotlivé mastné kyseliny, aby sa využila v tele.
• Fosfolipidy: Omega 3 vo forme fosfolipidov sú vďaka svojej štruktúre lepšie rozpustné vo vode a ľahšie prenikajú do bunkových membrán. To zabezpečuje vyššiu biologickú dostupnosť a lepšie vstrebávanie omega 3 mastných kyselín.
Integrácia do bunkových membrán:
• Triglyceridy: aby sa mohli vstrebať, musí telo najprv premeniť triglyceridy na formu, ktorú môžu bunky použiť na tvorbu bunkových membrán.
• Fosfolipidy: Je v správnej forme na priamu integráciu do buniek, čím podporuje ich pružnosť a funkčnosť.
Znášanlivosť a „rybia“ pachuť:
• Triglyceridy: Olej vo forme triglyceridov z rýb môže u osôb s citlivejším trávením spôsobiť nepríjemné vedľajšie účinky, ako je reflux alebo vracajúca sa rybia pachuť po konzumácii. Ak sa u vás tieto nepríjemné účinky po doplnení výživy vyskytnú, odporúčame vyskúšať olej z omega 3 rias, ktorý má jemnejšiu chuť a nemá rybiu pachuť, alebo olej z omega 3 krilu.
• Fosfolipidy: Omega 3 olej vo forme fosfolipidov z krillu býva lepšie znášaný a je menej pravdepodobné, že spôsobí tieto vedľajšie účinky, ako je reflux.
Vzhľadom na rozdiely medzi jednotlivými formami a ich účinkami na organizmus alebo znášanlivosťou by mal výber vhodnej formy doplnku omega 3 vychádzať z individuálnych potrieb a zdravotného stavu.
Fosfolipidy z krillu sa ľahko vstrebávajú, čo by z nich malo urobiť ideálnu voľbu pre ľudí so špecifickými potrebami, napríklad športovcov alebo ľudí nad 60 rokov so zníženou kapacitou tráviaceho traktu alebo ľudí s ochoreniami tráviaceho traktu.
Na druhej strane výhodou triglyceridovej formy omega-3 mastných kyselín je vyšší podiel kyseliny eikosapentaénovej (EPA) a kyseliny dokosahexaénovej (DHA) v jednej dávke.